
AUTOWORLD.MD avertizează: în Moldova începe sezonul PLOIOS!
Sfaturi utile în cazul intemperiilor
Dacă se prognozează ploi puternice, atunci e mai bine să plecați mai devreme. Șoferii experimentați consideră că viteza automobilului în timpul ploii nu trebuie să depășească 40-50 km/h. Dar luînd în considerare aglomerația rutieră din Chișinău, mai ales în orele de vîrf, timpul perecut în drum crește considerabil.
Țineți cont, că burnița este cu mult mai neplăcută pentru automobil, decît ploaia torențială. Coeficientul de aderență în asemenea condiții este cu mult mai mic, decît pe asfaltul umed după o ploaie puternică.
Diferite suprafețe ale drumului au diferite proprietăți de aderență. Deplasînd-vă pe pavaj cu bolovani mari sau pe asfalt trebuie să fiți foarte atenți, iar paveaua și betonul sunt cu mult mai sigure.
Fiți foarte atenți dacă ploaia v-a prins pe secțiunea de drum nu demult acoperită cu asfalt. Uitați de frînă și aduceți-vă aminte de tot ce știți despre conducerea automobilului pe ghețuș, deoarece pe asfaltul proaspăt și ud automobilul devine la fel de incontrolabil, ca și pe gheață. Roua dimineții pe asemenea porțiuni de drum este la fel de periculoasă, ca și burnița.
Frînarea trebuie efectuată mai devreme decît pe vreme uscată, deoarece pe timp de ploaie distanța de frînare crește. De asemenea, frînarea timpurie permite altor automobile care merg din urmă să reacționeze la timp și să scadă viteza. Totodată pe timp de ploaie trebuie să se respecte foarte riguros distanța dintre automobile în mișcare.
Trebuie să luați în vedere și faptul, că în timpul intemperiilor majoritatea pietonilor uită de prudență, grăbindu-se să se ascundă de ploaie.
În caz de ploaie prea puternică, dacă este posibil parcați automobilul și așteptați-l să treacă.
Pe timp de ploaie automobilul trebuie să se deplaseze cu farurile aprinse. Aceasta este necesar, în primul rînd, pentru ca ceilalți șoferi să vadă bine automobilul ce de deplasează în fața lor. Însă faza lungă în asemenea condiții va orbi, reflectîndu-se de la picăturile de ploaie. Mai bine să aprindeți farurile anticeață.
Nu se recomandă să folosiți cruise control pe timp de ploaie, deoarece acesta nu este adaptat pentru vreme umedă, respectiv sistemul consideră că automobilul merge pe drum uscat, iar aceasta nu este periculos.
În timpul ploilor abundente apa nu reușește să se scurgă de pe suprafața drumului, îl acoperă cu un strat continuu și se acumulează, formînd băltoace. În astfel de condiții evitați acvaplanarea, cînd roțile nu reușesc să stoarcă apa și sub ele se formează o pană de apă. Rezultatul este același – scădere bruscă a coeficientului de arerență și pierderea controlului. Începutul acvaplanării se simte foarte ușor: rotirea volanului brusc devine extrem de ușoară, de parcă roțile din față sunt suspendate. De fapt, automobilul înceată să mai asculte de volan, deși roțile din spate continuă să mențină aderența cu drumul. Nici într-un caz nu încercați în acest moment să schimbați direcția mișcării. Din acest motiv automobilul chiar și pe secțiuni drepte se pomenește brusc pe banda de sens opus, iar la cotituri brusc iese pe acostament sau se răstoarnă. Mai întîi trebuie de scăzut ușor, dar rapid alimentarea cu combustibil și de redus viteza fără a utiliza frîna, și numai după ce roțile din față, împingînd stratul de apă, vor intra în aderență cu drumul, puteți manevra. Stratul de apă cu o grosime de cîțiva milimetri cauzează hidroplanarea la o viteză a mișcării de peste 80 km/h. Din această cauză șoferii experimentați, cînd merg pe zone cu apă, mențin viteza nu mai mare de 60-80 km/h.
Înainte de băltoace scădeți viteza nu numai pentru că stropii murdari, nimerind pe parbriz, vor înrăutăți vizibilitatea sau vor nimeri pe elementele sistemului de aprindere, dar și pentru că sub apă pot fi gropi. Mai mult decît atît, apa, nimerind pe tamburele și saboții de frînă, micșorează foarte tare eficiența frînării. E foarte simplu de a usca saboții de frînă: e destul să parcurgeți o distanță mică, apăsînd ușor pe pedala de frînă de cîteva ori. Frîna se va încălzi și apa se va evapora.
Dacă aveți posibilitate, după ce ați trecut de o băltoacă adîncă, opriți-vă și controlați dacă numărul de înmatriculare din față este la loc. Au fost cazuri, cînd numărul fixat slab era spălat de pe automobil.
În timpul deplasării în coloană sau în trafic intens, nu vă apropiați prea tare de automobilul dinainte – nici un ștergător de parbriz nu vă va ajuta. Geamuri laterale mai bine să le închideți, fără de a aștepta pînă cînd automobilul de pe contrasens sau cel care vă întrece vă va stropi cu apă murdară.
Dacă vă întrece cineva, iar pe drum sunt băltoace, aprindeți din timp ștergătoarele de parbriz și fiți gata să vă folosiți spălătorul de parbriz. În timpul ploilor abundente aprindeți faza scurtă a farurilor sau luminile gabaritelor și nu treceți pe acostament fără o suprafață fermă, cît de inofensivă nu ar părea.
Ploaie în timpul nopții
Ploaia în timpul nopții este destul de periculoasă. Picăturile, nimerind pe geamurile noaptea, formează un strat de „lentile mici”, care refractează puternic lumina farurilor de pe contrasens și orbesc șoferul. În plus, șuvoaiele puternice de ploaie sub lumina farurilor formează în fața automobilului un perete reflector (asemănător cu ceața). În acest caz aprindeți farurile anticeață.
Vă dorim drum bun!